Ekološko kmetovanje

Ekološko kmetovanje je posebna oblika kmetijske pridelave, ki poudarja gospodarjenje v sožitju z naravo. Je način trajnostnega kmetovanja, ki upošteva kmetijo kot celosten, enovit sistem, v smislu tla-rastline-živali-človek in skrbi za ravnovesje vseh vključenih elementov. Poseben poudarek daje ohranjanju rodovitnosti tal z večanjem humusa v prsti in z uporabo organskih gnojil. Na ekološki kmetiji pridelamo kakovostno krmo, ki ob ustreznih bivanjskih razmerah, prilagojenim potrebam živali, prispeva k dobremu počutju in zdravju živali in s tem h kakovostni prireji mesa, mleka in jajc.

Prednosti ekoloških živil

Ekološka živila so visokokakovostna z visoko vsebnostjo vitaminov, mineralov, so polnega okusa. Ekološka živila so pridelana in predelana po naravnih postopkih, brez uporabe lahko topnih sintetičnih mineralnih gnojilih, brez kemičnih fitofamacevtskih sredstev, gensko spremenjenih organizmov, regulatorjev rasti, z ekološko krmo in prosto rejo živali ter s skrbjo za naše okolje in zdravje ljudi ob upoštevanju večletnega kolobarja.

Nadzor nad pridelavo in predelavo ekoloških živil

Vsa ekološka pridelava in predelava je urejena z EU zakonodajo in nacionalnim Pravilnikom o ekološki pridelavi in predelavi kmetijskih pridelkov in živil. Za nadzor pridelave ekoloških pridelkov in predelave ekoloških živil skrbijo 4 kontrolne organizacije v Sloveniji: IKC- Inštitut za kontrolo in certifikacijo UM, KON-CERT-Inštitut za kontolo in certifikacijo v kmetijstu in gozdastvu Maribor, BUREAU VERITAS d.o.o. in TUV SUD Sava d.o.o.

Cilji ekološkega kmetijstva so široko zastavljeni v smislu:

  • ohranjanja rodovitnosti tal,
  • sklenjenega kroženja hranil,
  • živalim ustrezne reje in krmljenja,
  • pridelavi zdravih živil,
  • zaščiti naravnih življenjskih virov (tla-voda-zrak),
  • minimalni obremenitvi okolja,
  • aktivnemu varovanju okolja in biotske raznovrstnosti,
  • varstvu energije in surovin,
  • zagotovitve delovnih mest v kmetijstvu.

Kako prepoznamo, da gre za ekološko živilo?

Vsa ekološka živila morajo biti označena z znakom EU za ekološko kmetijstvo. Pod EU ekološkim znakom mora biti zapisana šifra kontrolne organizacije, neposredno pod šifro pa navedba porekla surovin kmetijskega izvora: Kmetijstvo Slovenije, Kmetijstvo EU ali Kmetijstvo izven EU, kadar je del surovin pridelanih izven EU. Sledljivost ekoloških živil lahko preverimo preko spletnega iskalnika ekoloških certifikatov na spletni strani ministrstva: https://www.gov.si/teme/ekoloska-pridelava/.

Odločitev za ekološko kmetovanje

Odločitev za ekološko kmetovanje mora biti dobro premišljena, saj kmetovanje na ekološki način zahteva veliko znanja, inovativnosti, drznosti in poguma. Vsekakor se je potrebno o enotni odločitvi posvetovati znotraj družinskega kroga, saj morebitno nasprotovanje lahko negativno vpliva na potek izvajanja ekoloških praks na kmetiji. Kmet mora poznati osnove ekološkega kmetovanja. Pravilo ekološkega kmetovanja je »manj je več«. Okoljska ozaveščenost in pozitivna miselnost sta ključ do uspeha. Za lažjo odločitev se obrnite za nasvet k izkušenimi ekološkimi pridelovalci in na regionalna zduženja ter ZDEKS.

Stopite v stik

Uradni podatki

Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije

Modri

Cert ID: 0052/00055

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije
Matična številka: 4102576000