Ob mednarodnem dnevu mladih se spomnimo tudi na njihovo zdravo prehrano, enega od ključnih pogojev za zdrav telesni in duševni razvoj. Tudi z lokalno ekološko hrano na jedilnikih slovenskih vrcev in šol.
Generalna skupščina Združenih narodov je leta 1999 razglasila 12.avgust za Mednarodni dan mladih, da bi poudarila vlogo mladih kot ključnih akterjev v družbi. Ta dan po svetu, tudi v Sloveniji, obeležujemo vse od takrat, z različnimi osrednjimi temami.
Vsako leto pa se je treba spomniti ter poudariti, da je za zdrave in enakopravne možnosti, da v celoti zasedejo svojo vlogo v družbi, pred tem potrebna zdrava prehrana.
Pri tem ima tako kot v vsem razvitem svetu tudi v Sloveniji vse večjo vlogo organizirana šolska prehrana. Z vključevanjem čim več lokalne ekološke hrane lahko ta prispeva, da bodo imeli slovenski mladostniki vsaj približno enake pogoje kot njihovi vrstniki po številnih evropskih državah.
Tako so na Dunaju v okviru več pobud, med njimi pobude Naravno dober krožnik, dosegli, da je že več kot 50% živil na jedilniku v vrtcih in šolah ekoloških. Pri tem združeno in enoglasno delujejo vsi akterji, od lokalnih oblasti, nevladnih organizacij, združenj ekoloških kmetov, ...
Še večji delež dosegajo v nam bližjem mestu Beljak (Avstrija), kjer je delež živil iz ekološke pridelave 60%, ter v Rimu, glavnem mestu Italije, kjer je od več kot 140.000 obrokov, ki jih dnevno postrežejo v šolah (plus popoldanska malica), več kot 70 % ekoloških. Pri slednjem je leta 2015 od 5 EUR dnevnega stroška lokalna vlada prispevala več kot polovico ter s tem družinam olajšala breme zdravega prehranjevanja.
In v Sloveniji ?
Glede na Uredbo o zelenem javnem naročanju bi morali imeti vsi javni zavodi, med njimi tudi vrtci in osnovne šole, na svojih jedilnikih že od 1.1.2024 12%, od leta 2025 pa 15% ekoloških živil (glede na skupno težo živil).
Nadzor, ki je bil v letu 2023 s strani pristojne inšpekcije opravljen v tudi 21 vrtcih in 55 osnovnih šolah delež je pokazal, da jih 12% delež dosega le približno 10% zavodov. Na drugi strani kar 2/3 teh zavodov ne dosega niti 5 %-tni delež ekoloških živil med vsemi postreženimi živili.
Na podlagi tega je mogoče ugotoviti veliko neenakost pri možnostih uživanja ekoloških živil za otroke po Sloveniji, saj je vsaj v 2/3 javnih zavodov količina ekoloških živil kar 3 x manjša kot v zgornji slabi desetini javnih zavodov.
Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije si v skozi projekt ''Pravica do zdravja na krožniku'' aktivno prizadeva izboljšati pogoje, od zakonskih do finančnih, da bi se na jedilnikih slovenskih otrok v vrtcih in šolah postreglo vsaj predvidenih 15% ekoloških živil. Od tega čim več lokalnih ekoloških živil, ki povezujejo prednosti zdravju in okolju prijazne pridelave in transporta, svežine izdelkov ter podpore obstoju oz. razvoju lokalne pridelave in kmetij.
S tem bodo imeli tudi otroci in mladostniki v Sloveniji enake možnosti za zdrav razvoj ter s tem kot mladi oz. odrasli prevzamejo vlogo, ki jo zasleduje Mednarodni dan mladih.
Aktivnost je del projekta ''Pravice do zdravja na krožniku'', ki se izvaja v okviru programa Impact4Value, ki ga sofinancira Evropska unija
#CNVOS#FinanciraEU #impact4values